Main content

The Beaty Biodiversity Centre and the Aquatic Ecosystems Research Laboratory are located on Main Mall, the central north/south spine of the University of British Columbia. Together they form a complex of related environmental science functions; a new campus precinct organized around a generous exterior courtyard space, bisected by new cross-campus pedestrian and bicycle connections.

Awards

2011 – Lieutenant Governor’s Medal in Architecture(with Beaty Biodiversity Centre)

The Aquatic Ecosystems Research Laboratory is located on the northern side of the courtyard. This 55,000 square foot building consolidates interdisciplinary research groups around an atrium that interconnects the four floors of the building. Social spaces are located adjacent to this atrium to reinforce a sense of academic community and to encourage serendipitous interaction between faculty, students and the various research units. Faculty offices, loft spaces / digital laboratories for the student community and a variety of meeting spaces are located on the upper floors, while the large public rooms are located on the ground floor where they participate in the urban life of the campus.

The atrium plays a key role in the sustainable design strategies employed in the Aquatic Ecosystems Research Laboratory. Glazed at the top to bring day-light deep into the interior it combines with generous glazing on the north side of the building and photo sensor controls to minimize dependency on artificial lighting. The atrium also acts as a natural ventilation stack that pulls air into the building, eliminating the need for a conventional mechanical ventilation system. On summer nights the building is naturally ventilated to cool the concrete structure, which acts as a radiant cooling surface during the day, eliminating the need for air conditioning for the three upper floors. The Aquatic Ecosystems Research Laboratory is certified LEED Gold.